DIY – Hjemmelaget potpurri

Potpurri er noe du enkelt kan lage selv hjemme på kjøkkenet, med eller uten ekstra hjelp fra duftoljer. Når man har nettbutikker som for eksempel D7.se (der jeg har bestilt litt oljer nå faktisk) som tilbyr “ta fem, betal for fire” er det enkelt å få tak i duftoljer i det minste. Det er ganske enkelt å lage ulike former for potpurri. Har man egen hage med rosebusker kan man sanke roseblad og tørke disse for å bruke, det kan da hjelpe å fiksere bladene så de ikke er så skjøre.

Enda enklere er det å lage potpurri av krydder og tørkede frukter og bær. Jeg tenkte jeg skulle dele noen oppskrifter med dere. Disse kan legges på dekorative glass, i små organza-poser man kan sy selv eller som finnes ferdige å kjøpe, eller du kan oppbevare i en plastboks eller plastpose og legge frem litt om gangen i en vakker skål! For ekstra dekorativ appelsin, sitron, lime og eple kan du skjære runde skiver som du tørker lett i ovnen noen timer på 100 grader om du ikke har frukt/bærtørker.

Peppermynte med kanel og grankvister!

Klipp 4-5 små armer fra en grankvist, du kan også ta av furu. Ha dette sammen med 2-3 stenger polkagris og 2-3 kanelstenger. Det ser utrolig dekorativt ut, og er enkelt å lage. Det behøves ingen oljer for denne, men vil du forsterke duften kan du ta en liten bit tørkepapir i glasset og dryppe noen dråper granessens eller peppermynte-essens om du vil forsterke en av duftene ekstra mye.

Sitron med kanel og rosmarin!

Du kan skrelle av skall fra Sitron med en skrellekniv, pass på å bare få det gule. Du kan legge det ferskt på glass med en gang, eller tørke det over natta på papir. Legg så ved ferske kvister av Rosmarin og Kanel. Foretrekker du Vanilje kan du ha et par stenger vanilje i stedet for ekstra søt og god duft! Du kan også bruke tørkede skiver av appelsin i stedet for skrellet skall.

Juleduft!

Her behøver du små kvister av gran eller furu, kanelstenger, hel kryddernellik, hel muskatnøtt, hel stjerneanis og appelsin. Skrell appelsinskallet av så du bare får det orange, og bland akkurat så mange av hver type krydder at du får en velduftende krukke som også er dekorativ å se på. Du kan forsterke med å dryppe olje på papir, spesielt av gran eller furu om du vil forsterke duften. Det er samme her som over, du kan bruke skiver av tørket appelsin om du foretrekker. Du kan også med fordel samle noen kongler fra gran eller furu for å bruke som ren dekor, og det kan dryppes en liten dråpe gran/furu-duft på konglene. Vær bare forsiktig med essenser, de kan fort bli svært overveldende så ta bare en dråpe!

Duft av Høst!

Her kan du blande ganske vilt. Alt du synes er vakkert å se på og dufter godt. Eksempler er: Tørkede skiver av eple og appelsin, sitron eller lime (eller alle tre), einebær, hele nøtter med skall, hel kanel,, hel vaniljestang,  hel nellik, hele muskatnøtter, stjerneanis, tørkede blomsterblader fra ringblomst, rose eller tørket lavendel, laubærblad, hele kongler. Du kan til og med dekorere med små perlekjeder eller til og med lysslynger inni krukka om du vil ha skikkelig iøynefallende potpurri her.  Du kan bidra med duftoljer av for eksempel sandeltre, nellik, kanel, sitrus eller gran/furuolje, men igjen kan det være lurt å være litt forsiktig så oljene ikke tar helt overhånd. Du blander selv de saker du vil ha slik at du er fornøyd med duften og utseendet.

 

This entry was posted in Advent, Andre høytider, DIY, Julegaver og gavetips, Puslekroken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.