DIY – Trykk på stoff… eller papir!

Potettrykk med kinesiske tegn

Når jeg var snørrunge på skolen laget vi potet-trykk-duker. Vi satt og karvet ut firkanter og trekanter i en halv potet, og dyppet saligheten i tekstilfarge og trykket i vei på en stoffbit som senere ble presentert som en duk til kjære mamma hjemme. Jeg var så stolt som en hane den gangen, og har grøsset i skamfull rødme som eldre av å ha sett disse forderdelige skapelser.

Men det å trykke noe på stoff eller papir er ingen dum gjør-det-selv faktisk. Du kan få til søte og fine julekort og små duker om du legger ned litt tid og møye på dette. Du kan bruke kake-papir for å få til blondeeffekter, og ulike typer grønnsaker som i seg selv lager et flott motiv uten større heksekunster. Og grønnsaker er ikke det eneste du kan bruke for å lage mønster og motiv. Papp, kartong, kork eller isopor kan brukes også, store viskelær, stempler er lett å finne, og det er kun fantasien som setter stopper for mønstermengden. I tillegg kan du jo kjøpe ferdige stensiler for mønster både på malebutikker og hobbybutikker.

Jeg fant en søt blogg som ramset opp litt ulike saker som kan brukes for trykk. For papir kan du jo bruke hva som helst av hobbyfarge, mens til stoff er det greit å velge tekstilfarge så du kan vaske ved senere bruk. Du kan lage små stoffbiter som kan rammes inn som et bilde, en større stoffbit og sy veske eller handlepose, hva er vel søtere enn å skjære ut bokstaver i mang epotet-halvdeler og trykke “mormors handlenett” på en helt enkelt firkantet handlepose, samt avtrykk av barnebarnas hender og føtter for eksempel? Tror ikke så mange mormødre klarer å motstå noe slikt. Eller en fin gymbag med blondetrykk eller sykkeldekkspor tvers over? Eller skoavtrykk på?

This entry was posted in Advent, DIY, Julegaver og gavetips, Juleprat, Puslekroken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.