Spare glass og fjerne etiketter og klister

Det er vel neppe bare jeg som sparer på glass man har kjøpt med all verdens ulike saker i: Sild, oliven, pizzasaus og lignende.
Men det er jo ikke så gøy å gi bort en gave med “ica basic pizzasaus”-etikett på, eller hva?

Løsningen er å koke glassene. Mange ganger vil etiketten løsne av seg selv og limet forsvinner. Men noen ganger, sånn som Abba sursild, er etiketten en plastetikett som sitter fast som om det gjaldt livet, eller kokingen resulteter i at etiketten forsvinner og limet sitter igjen. Hva gjør man da?

Dette var før jeg fikk en tiliters gryte av mor min. Jeg fylte oppvaskkummen med kokende vann og lot de bare ligge en god stund.

Jeg brukte en ovnskrape men baksiden på en kniv eller en sparkelspade fungerer like bra for å skrape vekk etiketten på de glassene der den ikke bare løsner av seg selv

Klister og rester igjen her som ikke forsvant av kokende vann

Nå hadde jeg ikke tennvæske hjemme, ellers kunne jeg brukt noe slik, men også CRW eller i dette tilfellet; WD-40 er saker som faktisk løser opp lim temmelig kjapt. Spray lett på glasset der det er lim, vent et minutt eller to, og så kan du gnikke vekk limet med papir. Pass bare på å vaske glassene godt etterpå. Deretter er glassene klare for å bli gaver fylt med godterier, syltetøy, marmelade eller andre saker som er ålreit å legge i et glass for en finere presentasjon. Vil man også sørge for at lokkene ikke har noe form for logo kan man kjøpe en boks med spraylakk, til bil eller annet, og spraye lokkene ensfargede. Hvorfor ikke hvite eller sorte? Eller kanskje man går helt amok og kjøper gullfarge som spraylakk?

WD-40, CRC, Tennvæske, eller også rødsprit (noe mindre effektiv) og neglelakkfjerner (den acetonfrie er litt mindre effektiv enn den med aceton) er ting du kan bruke for å fjerne limrester fra lokk og/eller glass. Løsemidler som neglelakkfjerner kan lage skader i fargen på lakken på lokket så dere vet, der foretrekker jeg WD-40 eller CRC

Dagens action på hjemmefronten er tyttebærsyltetøy, blåbærsyltetøy og rengjøring av mange sparte glass.

Glassene her fylt med blåbærsyltetøy, rene og klare for egenlagede etiketter.

This entry was posted in DIY, Juleprat, Kjøkkenmesteren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.