DIY – Tyttebærsyltetøy eller andre syltetøy og marmelader som julegave!

Syltetøy og marmelader er ikke dårlige gaver å gi til “den som har alt”. Du kan enkelt koke eget syltetøy om du orker dra ut og plukke bær i skogen, eller du kan være litt mer lat og kjøpe bær av noen som plukker og selger på si. Jeg sparer gjerne glass etter sauser og syltetøy som jeg siden koker og renser med tennvæske for å få glasset blankt og fint, så har jeg fin oppbevaring for mange sorter gaver.

Her i dette blogginlegget skal jeg legge inn oppskrift på litt ulike marmelader og syltetøy som kan kokes av ferske bær eller sånt du kan kjøpe i butikken! Etter du har kokt og hatt på glass kan du dekorere med en liten bit stoff over lokket og et bånd du knyter sløyfe på. Du kan bruke klisterlapper med julemotiv der det ikke står “til/fra” som etiketter, eller du kan lage egne med skriver og vanlig papir som du bare limer fast på glasset etterpå.

Hjemmelaget appelsin- og aprikosmarmelade

Jeg har alltid elsket aprikos og appelsin i kombinasjon. Det blir søtt og friskt, spesielt om du begrenser sukker litt.
0,5kg tørkede aprikoser
8 Appelsiner
13 dl vann
1-2 kilo sukker avhengig av hvor søtt du vil ha det. Jeg bruker syltesukker.
(2 lime og 2 sitroner som kan skippes om man ikke vil ha det med)
Certo, pektin eller annen syltegelatin

Skyll aprikosene og legg disse i en skål og fyll med vann så alle er dekket. Disse kan med fordel ligge i bløt et døgn før du lager marmeladen. Skyll appelsinene om du skal bruke cest eller ha appelsinmarmeladen med skall på alle. Om du ikke vil ha skallet på skreller du appelsinene og fjern så mye hvitt du kan om du vill unngå det som smaker beskt på appelsiner. Før du skreller dem kan du skrelle av cest fra en eller to appelsiner med et lite rivhjern, ta kun det gule og unngå det hvite når du gjør dette. Skjær appelsinene i tynne skiver, eller om du koker dette uten skall kan du dele i grove biter. Fjern alle appelsinkjerner du finner, og ha de i en bit gasbind som du så lager et knyte av, dette hjelper på tykning av marmeladen. Om du har valgt å ha med lime og sitron vasker og skreller du dem om du vil ha dem skallfrie. Deretter har du vannet, aprikos og appelsin samt eventuell lime og sitron i gryte og kok det opp. La det småputtre på middels varme en times tid. Sist har du i sukker, rør om til det løser opp seg og la det småputtre 10 minutter til.

Om du har i appelsinkjernene kan du nå fjerne knyttet og ha en teskje på tallerken og stille i kjøleskapet. Sjekk om den er tykk nok, om den er for rennende blander du inn certo eller pektin til du er fornøyd med hvor tykk marmeladen er. Ha på kokte glass. Om du vil ha det helt sterilt kan du varme glassene i ovnen på 100 grader en times tid før du har marmeladen på glass. Sett lokk på umiddelbart, og du får det “hermetisert” og får det finne poppet når du åpner glasset.

 

Hjemmelaget plommemarmelade

10 dl sukker
1 kilo vaskede plommer
1 dl vann
saft fra en presset sitron

Vask plommene og varm opp de med 1 dl vann. Jeg pleier faktisk ta både to og tre dl vann fordi det gjerne koker bort litt. La plommene koke hele med vannet og steinene, rør ikke om, men ha det boblende på middels varme under lokk en halvtimes tid. Pass nøye på at det ikke koker tørt. Når de begynner å sprekke opp etter en halv time knuser du plommene så steinene kan fiskes ut. Tilsett sukker og sitronsaft og la det koke på svak varme (synlige bobler, men ikke boblekoking) en times tid. Sjekk så med teskje på tallerken i kjøleskapet om marmeladen har tyknet nok. Ha siden på kokte oppvarmede glass!

 

Hjemmelaget tyttebærsyltetøy

1 kilo tyttebær
500 gram sukker
1 dl vann

Ha bær, sukker og vann i gryte og kok dette opp på middels varme. La det småkoke 10-15 minutter mens du rører om en sjelden gang. Bruk skje til å fjerne eventuellt skum som måtte danne seg. Etter rundt 15 minutter kan du ha syltetøyet over på sterile oppvarmede glass. Avkjøl i romtemperatur. (jeg har ikke kokt syltetøyet enda, så jeg oppdaterer senere med bilde! )

 

Hjemmelaget blåbærsyltetøy

1 kilo blåbær
500 gram sukker
Saft av en halv sitron, eller en halv dl vann.

Bland alt i gryte og kok sakte opp til middels varme. La det småkoke kanskje 10-15 minutter, og skum av mens du rører om en sjelden gang.
Også her kan du ha rett på sterile oppvarmede glass og la avkjøles i romtemperatur.

 

Hjemmelaget bringebærsyltetøy

1 kilo bringebær
500 gram sukker
halv dl vann

Bland alt i gryte og kok opp. Skum av mens det småbobler på middels varme, og fordel på sterile glass etter 10-15 minutter.

 

 

This entry was posted in Advent, Julegaver og gavetips. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.