DIY – Det nærmer seg høsten

Og det at det nærmer seg høst betyr gratis tilgang på store deler materialer for å lage fine små gaver eller julepynt!

Kongler er en utømmelig kilde til fine dekorasjoner, små lubne nissekoner eller snømenn (Hvit spray), glitrekongler å henge i treet og så videre.
Du vil nok gjerne ha furu-konglene, det er de som er små og runde, og som lett kan flates til så de kan stå selv eller du kan lime dem på en liten rund skive av tre eller en knapp i mangel på noe bedre.

Om du skal sanke dem er det fordel å sanke de som har falt ned fra treet, og se nøye at de ikke er spist på av Nøtteliten. Dess større kongler dess bedre så klart, men også de små konglene kan bli søte små figurer.

For å pynte til dem kan du behøve lim, spray med farge om du vil ha farge og ikke vil bruke pensel. Fine og enkle farger å bruke kan være hvitt (snømenn), rødt for nisser og gull eller sølv om du vil ha det enkelt og ha forgylte eller forsølvede kongler. Pensel til lim og glitter er også flott, og om du vil være riktig nøye kan en fikserings-sprayboks være på sin plass. Filt eller stoff for å lage skaut, forklær eller jakker, små perler som knapper, snømannshatter, kanskje til og med litt bomull for skjegg og bånd for sløyfer og du kan trylle frem nissebarn, nissemor og nissefar samt snømenn.

Ettersom trærne slipper løvene sine kan du sanke løv i ulike farger, og lage løvkranser for høsten, fine å henge på døren, i vinduet, eller legge på en grav. Du kan bruke isoporkranser og små metallklemmer. Enten kjøper du ferdige klemmer eller du kan lage av ståltråd.. eller du bruker knappenåler med litt stort hode og fester løvene til kransen du vil lage. Vil du trå til ordentlig kan du lage en grenkrans, men da må du entne kjøpe ferdig kransbase for eksempel fra Panduro, eller sjekke med markeier der du vil sanke kvister at du får lov. Allemannsretten gir ikke rett til å klippe grener av trær nemlig, dermå du sanke tillatelse fra markeier. Det pleier sjelden være et problem så lenge du tar hensyn og bare klipper ei grein her og der og ikke renser et tre for smågrener.

Det kan være greit å legge løvene til tørk før du gjør noe, og det hjelper også å gi dem et lag med spraylakk slik at de tåler litt mer. Du kan også spraye lim på dem og drysse glitter på, eller dyppe tippene i farge før du lakker dem. Løvene kan også pensles med gips, eller du kan bruke dem til fargetrykk på papir og skape vakre små bilder for dekorasjon av det.

Også bær kan bli vakker dekorasjon. Rognebær for eksempel er lett å høste små eller store klaser av (sjekk med markeier igjen, men jeg tror neppe du får nei til å høste bær folk flest ikke spiser 😉 ) slik at du kan tørke de og fiksere med lakk, glitter eller annet. Blir kjempefin dekorasjon sammen med løvkranser men fungerer fint også til juledekorasjoner på grunn av fargen! Pass på å tørke dem, og deretter kan du spraye dem med litt rød farge om du vil sikre en skikkelig rød og fin farge på dem før de brukes i dekorasjoner!

Også einebærkvister (Igjen, sjekk med markeier siden det er snakk om å klippe kvister av en busk) med einebær på kan bli fin dekorasjon, men her må det virkelig til med fikseringsspray om du ikke vil ha barnåler overalt. Røsslyng (tørke og fikseringsspray), hvitmose (igjen, fixeringsspray er din beste venn) og vinduslav (fixering fixering fixering, dere begynner vel å skjønne tegninga? 😀 ), hakgtornsbær, nyper, parisepler og annet smått er nydelig å bruke til både høstdekorasjoner og vinter. Roseblad som felles av rosene kan høstes og tørkes på bakepapir og brukes både til dekor og potpurrier.

Naturen er en utømmelig kilde til dekorasjon. Sneglehus og små vakre steiner kan limes på glass og krukker for å skape små lykter, men du kan behøve å koke gneglehus og skjell så de mister lukten som kan følge med om du sanker selv i fjærekanten. Er du hendig kan du også borre små hull i de eller lime de fast på en ståltråd så du kan bruke dem til kranser også. Fine steiner kan brukes som de er, vanlig “gråstein” som er slipt runde og glatte av feks ei elv kan du male figurer av. Små marihøner, snegler, småtroll, og selvklart kan du lime steiner sammen for å forme figurer. Hammerlakk fra Biltema er en fin type farge for å male på steiner med, og den finnes i mange farger, også metalliske.

Kort sagt er det mye fint du kan skape av steiner, småtroll, smånisser og annet som fungerer fint både til hverdags eller jul! Det er bare fantasien som setter stopp for det!

This entry was posted in Advent, DIY, Juleprat, Puslekroken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.