Julepynten – Når skal den opp… og ned igjen?

Hver gang jeg ser på Jul i Skomakergata noterer jeg meg at J. P. Andersen ikke henger opp stjerna si før til Lucia. Og dermed slo tanken meg at vi kanskje har endret på tradisjoner bare fra jeg var barn? Som jeg kan huske hengte min mor opp adventstjerner enten før 1 desember, eller til første søndag i advent om den var i slutten av november. Jeg husker også en kommentar fra min stefar om hvor illsint min mormor var om julestjerna hang oppe over nyttår.

I alle år av min oppvekst var det kun adventspynt som kom frem samtidig med adventstjerna. Det var lilla duker, stjerner og syvarmede staker, og gjerne bytte til julegardiner i kjøkkenet. Lilla lys i adventsstaken med fire lys på, og adventskalendere. Foruten det.. Nesten ingenting.

Den 23 desember var det storrengjøring og all julepynt kom frem. Min mamma fortalte at hun pleide gå og legge seg og våkne julaften til at “nissen” hadde tatt frem julepynt og gaver under treet. Vi barn fikk være med på å legge ut juleduker og sette frem julepynt overalt i hele huset. Jeg mistenker dette ble endret på for at mamma ville ha hjelp til å rydde og pynte, og jeg kan love deg vi var så ivrige hjelpere som løp overalt med julesaker og plasserte på anvist plass. Julegaver derimot fikk vi ikke være med på, de kom jo med nissen så klart!

Jula som vi nettopp har vært gjennom hadde jeg et mye mer fritt syn på når pynten skulle frem. Jevnt og trutt gjennom desember har jeg stilt frem julepynt ettersom jeg har gjort varp på brukt-sider eller fått tilsendt fra Jenny. Likevel følte jeg meg litt syndig som stilte frem julepynten før den 23e. Jeg tror jeg skal gå tilbake til “adventspynt” og “julepynt-som-kommer-frem-23e” for å “tvinge” meg selv tilbake til tradisjoner. Eller skal jeg blåse i tradisjoner og pynte når jeg vil? Vet dere? Vi venter og ser! Det som er min grunn for å gå tilbake til tradisjon å pynte den 23e er mest fordi jeg husker den enorme gleden som boblet i meg dagene før, nå snart er det jul, og det pynte er opptakten til julaften. Det å pynte den 23e var virkelig en “i morgen er dagen” følelse som jeg som barn elsket, og som jeg fortsatt elsker. Likevel ser jeg fler og fler som pynter juletreet så tidlig som før Lucia, og i Sverige har man tradisjon med en “adventsgran”, skjønt denne er et tre man har ute og kun dekorerer med lys. Flere og flere har en gran på veranda om de bor i leilighet og har begynt å dekorere disse med glitter, toppstjerne og grankuler også på denne.

Noe av magien er ikke så stor lenge som da jeg var barn. Det er uunngåelig, jeg arrangerer overraskelser selv, fordi vi vet jo at nissen har det svært travelt og trenger en hjelpende hånd. Jeg innser med dette hvor mye arbeid som ligger bak julegaver, kaker og maten, og setter enda større pris nå enn jeg gjorde den gang på den jobb min mor har lagt ned på julegaver og adventskalendere. Heldigvis lever hun enda i beste velgående, og kan lese dette uhemmede skryt av hennes prestasjoner nå siden hun selvklart leser alle blogginlegg her. 😀

Men så var det dette med å rydde vekk jula da. Hva sier tradisjonen? “Trettende dag jul så skal julen ut” sies det. Men det sies også “tjuende dag knut danser julen ut”. Min mor pleier kvitte seg med jula ett sted etter nyttårsaften. Jeg gjetter at jeg nok pakker vekk jula etter trettendedagen (som faller på en lørdag). Spesielt siden jeg var så tidlig ute med selve julepynten. I år får jeg også luksusproblemet å måtte “pakke om” en hel del med tanke på at jeg har skaffet litt “nytt” i løpet av månedene før desember. Jeg har også fått en nydelig julekrybbe som jeg skal pakke ut bare for å fotografere den så dere kan få ta del av den her på bloggen. Kanskje til neste år står den fremme til jul?

Hvordan konkluderer man hva som er rett og galt i dagens samfunn? Det finnes kort sagt ingen fasit. Man gjør som man lyster, noen vil ha frem julepynten så tidlig som mulig, for å få nyte den så lenge de kan, andre vil ha den frem akkurat når tradisjonen sier man skal ta den frem og fort vekk etter nyttår. Der synes jeg dere gjør det dere vil helt enkelt.

This entry was posted in Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.